(untitled) (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2017)
U sljedećem izlaganju želimo razmotriti međusobni odnos Crkve i kulture u kontekstu velike krize crkvenoga prenošenja vjere i vjerskog života općenito te aktualnih previranja i korjenitih promjena u današnjoj modernoj kulturi. Poći ćemo od novoga odnosa Crkve prema kulturi kako je došao do izražaja na Drugome vatikanskom sabor, osobito u Pastoralnoj konstituciji o Crkvi u suvremenom svijetu. Potom ćemo razmotriti korjenite promjene u današnjoj kulturi i njihov odraz na krizu vjerske prakse i crkvenog života. Na kraju, pokušat ćemo bar naznačiti temeljna usmjerenja za kršćane i crkvenu zajednicu u odnosu spram složenom i ambivalentnom svijetu današnje kulture, držeći se koncilskih odrednica koje su za katoličku teologiju mjerodavne smjernice.