(untitled) (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Rad polazi od analize euroskepticizma, kao jednog od fenomena suvremenog svijeta i legitimnog segmenta političkog mišljenja u otvorenim pluralnim društvima razvijenih demokracija. Premda postoje različiti oblici i tipovi euroskepticizma rasprostranjeni diljem Europe, u svom je temeljnom određenju euroskepticizam reakcija na proces eurointegracija te različite konflikte u područjima demokracije, organizacije i upravljanja, suvereniteta i identiteta. U radu je posebna pozornost usmjerena na euroskepticizam unutar religijskih skupina, koji se javlja kao reakcija na modernizaciju svijeta i Europsku Uniju kao proizvod modernizacije, te na sve dublju sekularizaciju i ustavne odrednice EU koje ne spominju kršćanstvo kao sastavnicu Europe i europskog identiteta. Stoga se u radu navode brojne sumnje koje religijske skupine izražavaju prema Europskoj Uniji i različitim aspektima europskih integracija, posebice onih koje su izazov za kršćanstvo i Crkvu. U završnom dijelu rada analiziraju se različiti tipovi euroskepticizma – mekog i tvrdog, u mikrosociološkom području religijskih skupina.