(untitled) (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Rasprava o vlasti i autoritetu u pastoralnoj službi veoma je slojevita, jer je opterećena društveno-političkim poimanjem, koje je povezano s gospodarenjem i moći. Pisac članka najprije obrađuje sociologijsko shvaćanje vlasti i autoriteta, upućujući na njihov međusobni odnos i na posljedice lošega obnašanja. Potom govori o izvoru kršćanskoga tumačenja autoriteta i vlasti, koji se temelje na Isusu Kristu, koji ih osmišljuje služenjem. S bogoslovno-pastoralnoga vida, načinom prosudbe, promatra obnašanje vlasti u pastoralu, naglašavajući narav crkvene vlasti i ulogu pastirskoga poslanja u zajednici. Osvrćući se na društveno-uljudbene okolnosti, opisuje smisao službe upravljanja, upućujući na napasti obnašanja vlasti u pastoralu, koje umanjuju smisao i ugled kršćanske vlasti.