(untitled) (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Prema vlastitom samorazumjevanju, evolucijska je etika biološka teorija, proizašla iz teorije evolucije, kojoj je zadaća znanstveno objašnjenje geneze moralnog fenomena. Dok filozofska etika nastoji sa stajališta praktičkog uma utemeljiti valjanost moralnosti kao onoga što treba biti, evolucijska se etika, kao radikalna naturalistička teorija, bavi pitanjem onoga što na empirijskoj razini faktičnog ponašanja jest. Ovdje se nastoji kritički raspraviti temeljne pretpostavke i nedostatke evolucijske etike te ukazati na nezaobilazne sadržaje svake smislene etičke teorije.