Predgovor (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2017)
Prof. dr. Franjo Zenko iznijet će nam kako se u suvremenoj filozofiji tretira problem smrti, koja su glavna stajališta u svezi s tim, ima li nekih dodirnih točaka, koliko su prisutna filozofska shvaćanja u današnjem društvenom mentalitetu potiskivanja smrti.U drugom predavanju prof. dr. Dubravka Kocijan-Hercigonja s Medicinskog fakulteta u Zagrebu upoznat će nas s nekim psihološkim aspektima umiranja i smrti. Možda su u teologiji upravo ovi vidovi premalo poznati i nedostatno uvažavani, primjerice suočavanje s činjenicom bolesti, strah i borba sa samim sobom u prihvaćanju bolesti, susret s umirućima, rodbinom itd.Treće popodnevno predavanje, prof. dr. fra Ante Vučkovića s Franjevačke teologije u Makarskoj analizirat će odnos prema smrti na primjeru triju danas aktualnih modela: egzistencijalističkoga, židovskoga i kršćanskog. Razložit će i bitne teološke odrednice i posebnosti kršćanskog odnosa prema smrti.Započet će prof. dr. Antun Bačić, voditelj jedinice intenzivnog liječenja pri Kliničkoj bolnici ovdje u Splitu. Dr. Bačić će nam iznijeti problematiku određivanja nastanka smrti te s tim povezano i pitanje transplantacije organa.U tri kraća koreferata predavači će se osvrnuti na tri važna područja pastoralne skrbi starijih, bolesnih i umirućih osoba. S. Ljiljana Todorić, ravnateljica Mirovnog doma Lovret upoznat će nas s radom i problemima starijih osoba koje svoju večer života provode u domovima. Prof. dr. Josip Čorić osvrnut će se na sakrament bolesničkog pomazanja i sadašnju praksu podjeljivanja toga sakramenta, kao i na neke druge crkvene smjernice za pastoral bolesnih i umirućih. I na kraju, prof. mr. Ivan Matković iznijet će svoja župnička zapažanja i iskustva iz pastorala bolesnika.Želim da današnji simpozij pomogne svim sudionicima da u kršćanskoj vjeri i nadi prihvate svoju vlastitu smrtnost kao izazov i poticaj da naš život bude zreliji, dublji i odgovorniji.