Predgovor (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2017)
Osobno iskustvo i neposredni doživljaj zauzimaju visoko mjesto na ljestvici vrednota modernoga čovjeka. Današnja kultura s jakom crtom individualizacije usredotočena je na stjecanje što intenzivnijega i raznovrsnijeg vlastitoga iskustva. Nerijetko se u životu sve podređuje stanovitoj jurnjavi za stalnim promjenama te najpustolovnijim i nimalo bezazlenim doživljajima. Sukladno tome osobno iskustvo pojedinca igra važnu ulogu u njegovoj spoznaji, prosudbama i djelovanju. Nema sumnje da je naše ljudsko iskustvo od temeljne važnosti za naš sveukupni život. Imati iskustva znači biti upućen u neku stvar, biti uvježban u ophođenju sa stvarima i osobama. Iz mnogih sjećanja na jednu te istu stvar izrasta konkretna spoznaja. Iskustvo je po definiciji skup spoznaja u odnosu sa stvarima i osobama zasnovanih na neposrednom doživljavanju.