Hrvatska vanjska politika i europske integracije (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
U uvodnom dijelu pokušat ću uvesti u temu povijesnim činjenicama o raspadu Jugoslavije i povijesnom slomu komunizma. Bivša Jugoslavija, odnosno SFRJ imala je niz komparativnih prednosti u odnosu na centralizirano gospodarstvo i strogu monopartijsku politiku koje su postojale u zemljama istočnog bloka. Hrvatska i Slovenija bile su pak najbogatije i gospodarski najrazvijenije republike bivše Jugoslavije, te su zbog toga imale komparativne prednosti u odnosu na ostale republike. Postavlja se pitanje što se to dogodilo da Hrvatska taj svoj startni položaj nije dobro iskoristila nakon osnivanja neovisne i suverene države? Svakako, razlog za zaostajanje Hrvatske u tranzicijskim procesima, poglavito u procesima integriranja u euro-atlantske institucije, u odnosu na mnogo insuficijentnije istočnoeuropske zemlje (Mađarska, Slovačka, Češka, baltičke države kao dijelovi bivšega Sovjetskog Saveza) jest svakako međunarodna izolacija u kojoj je Hrvatska bila u prvih desetak godina svojega postojanja. Za međunarodnu izolaciju postojali su subjektivni i objektivni razlozi. Od objektivnih razloga svakako treba navesti veoma težak Domovinski rat, koji je bio obrambenog karaktera i u kojem je Hrvatska u krvi ostvarila svoju neovisnost i suverenost. za razliku od ostalih zemalja, čiji je tranzicijski proces bio mnogo lakši. Tu postoje zemlje koje su samo promijenile režim, a ostale su u istim granicama; Češka i Slovačka, kao i baltičke države mirno su se odijelile i nisu morale podnijeti rat.  Naravno, tu postoje i subjektivni razlozi, kao što su slabosti političke vlasti u to doba u Hrvatskoj, što su najveće pogreške, koje su bitno usporile integriranje Hrvatske. To je svakako politika podjele BiH, rat s Bošnjacima koji je relativizirao status žrtve što ga je Hrvatska imala u očima međunarodne zajednice, tako da se Hrvatska doživljavala kao agresor u BiH. U to spadaju i ratni zločini koji nisu na vrijeme procesuirani, a opterećivali su i značajno oslabili međunarodni status Hrvatske. Tu je činjenicu teško zanemariti jer je ona uistinu oslabila status naše zemlje.