Razum i vjera, filozofija i teologija. Inovativni prinos enciklike Fides et Ratio teološkoj nauci o spoznaji (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Godinu dana nakon što je objavljena eviklika Fides et Ratio Suddeutsche Zeitung je, u studenome godine 199., taj opsežni učiteljski dokument uvrstio u kulturni prilog svojega izdanja, svrstavši ga na popis stručnih knjiga koje preporučuje svojim čitateljima i predstavlja je kao posebnu knjigu mjeseca. Pritom se ne radi o mišljenju pojedinačnog urednika nego o odluci stručnog suda visokoga ranga. 1. Budući da je riječ o vodećim liberalnim dnevnim novinama njemačkog jezika koje, kako je poznato, nisu osobito bliske Crkvi ni sklone Papi, ovakva odluka zavrjeđuje pozornost. Ipak, ta je činjenica u skladu s posve pozitivnim prihvatom na koji je enciklika naišla diljem svijeta, i to zacijelo ne samo u crkvenim medijima i ne samo kod filozofa i teologa po struci nego i u sekularnim sredstvima priopćavanja. S odobravanjem je primljen cijeli niz sadržajnih tvrdnji koje su zbog svojega iznenađujućeg značenja privukle pozornost, pohvaljen je prije svega osobito blizak i neposredan ton dokumenta, svježina jezika i mišljenja, čovjekoljubiv stav i vjerodostojna zabrinutost za humanost, za dostojanstvo čovjeka i za uspjelo čovještvo u napetosti između istine i slobode, vjere i razuma, i na kraju slobodan pogled na kulture i religije.