Isusov žrtveni hod Teologija Kristove smrti u djelu Josepha Ratzingera/Benedikta XVI. Isus iz Nazareta II. (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
U ovom se radu na temelju knjige Isus iz Nazareta analizira Papino shvaćanje žrtve, na poseban način Isusove žrtve pod vidom zadovoljštine i žrtve. Čitajući novozavjetne tekstove, Papa zaključuje da je Isusovom smrću na križu nastupio religijskopovijesni obrat. Polazišna točka za duhovno i egzistencijalno shvaćanje žrtve jest novozavjetni govor o Isusovoj poslušnosti. U drugom dijelu rada donosimo Papin osvrt na jedan dio suvremenih teologa koji smatraju da ideja okajničke smrti ne potječe izvorno od Isusa i da je misao zadovoljštine nespojiva s Isusovom slikom Boga. U zaključnom osvrtu autor ovoga rada donosi neka vlastita kritička zapažanja. Isusova smrt nikako se ne bi smjela shvatiti kao žrtva kojom se želi umilostiviti Boga. Zbog toga se religijsko-povijesni pojam žrtve ne smije nekritički primjenjivati na Isusovu patnju i smrt. Uvijek se radi samo o analogiji. Pomirenje s Bogom ne zbiva se pomoću nekih izvanjskih radnji i obreda, nego tako što pojedinac mijenja svoje mišljenje i otvara se osobnom obraćenju.