Laičnost ili vjerska sloboda? (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Sociološka istraživanja posvećena odnosima između države i crkve tijekom posljednja tri desetljeća pokazuju zapravo snažno suglasje u pogledu povratka utjecaja vjere na politiku, čak i u “naprednim zapadnim društvima”. Općenito se govori o krizi oblika radikalne odvojenosti u korist manje radikalne odvojenosti te veće suradnje između političkih i vjerskih vlasti. U članku se ne raspravlja o biti te konstrukcije, nego se analiziraju i kritiziraju kategorije kojima se ona koristi. Autor sugerira potrebu razlikovanja raznih oblika radikalne odvojenosti, osobito razliku između američkog oblika (religious freedom) te francuskog oblika (laïcité). Na taj način postaje također lakše razlikovati različite oblike umjerene odvojenosti. Tim rješenjem omogućuje se bolje uočavanje važnosti razine autonomije prava i sudbene vlasti s obzirom na određenje odnosa između vjere i politike kao i shvaćanje važnosti engleskog oblika odvojenosti (koji nije obilježen ni svjetovnom ni laičkom odvojenošću), a posljedično se prepoznaje i nemogućnost da se laičnost predstavi kao jedini vid europskog identiteta, budući da je taj model vlastit samo dijelu kontinentalne Europe.