Prikazi i osvrti - Pastoral zaručništva (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Između dviju sinoda o izazovima vezanim uz obitelj, III. Izvanredne (5.15. listopada 2014.) i XIV. Redovite sinode biskupa koja će zasjedati u jesen ove godine (Rim, 4.25. listopada 2015.) održan je IV. Pastoralnokatehetski kolokvij za svećenike. Dvodnevni stručni skup hrvatskih pastoralaca u organizaciji Vijeća za kler i Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju HBKa u Zagrebu (3.4. ožujka) okupio je oko 150 sudionika: dekana, dekanatskih delegata i predstojnika katehetskih ureda iz svih hrvatskih (nad)biskupija. Izlaganja i rasprave na tom susretu bili su između ostalog prvi put usmjereni na pastoral zaručništva kao važno vrijeme priprema za brak kojemu se do sada posvećivalo nedovoljno pozornosti i brige. Organizator je za izvedbu programa takve tematike angažirao i svoj Ured za život i obitelj. Rad ovoga skupa odvijao se po već uhodanoj dosadašnjoj shemi. Četiri predavanja koja su bila na rasporedu imala su zadaću ukratko obraditi, a dijelom i produbiti nekoliko važnih pitanja i vidova iz područja bračnog i obiteljskog života. Potom su se sudionici rasporedili u dvije radne skupine sa sveukupno šest podskupina, gdje su se pod vodstvom stručnih timova sastavljenih od jednog svećenika i bračnog para mogli uz prezentacije i druga pomagala upoznati s različitim modelima i iskustvima oko daljnje i bliže pripreme zaručnika na župnoj razini. Na okruglom stolu koji je bio na rasporedu drugog dana prezentirana su dva kratka izlaganja te svjedočenje mladog bračnog para o tome kako su se pripremali za ženidbu. Rad Kolokvija pratili su biskupi predstojnici dvaju spomenutih vijeća biskupske konferencije. U pozdravnoj riječi predsjednik HBKa nadbiskup Želimir Puljić naglasio je između ostalog jedinstvenu i otajstvenu stvarnost kršćanskog braka te važnost zajedničke molitve supružnika kao privilegiranog mjesta gdje se učvršćuje međusobno predanje, ljubav i vjernost bračnih drugova. Otvarajući Kolokvij, nadbiskup Đuro Hranić podsjetio je da se ovaj skup održava između dviju biskupskih sinoda o pastoralu obitelji i da se u svojim predavanjima i promišljanjima usredotočuje na praćenje zaručnika prema obiteljskom zajedništvu, što je važan dio pastorala sakramenta ženidbe te u tome vidi prinos naše Crkve pripremama za buduću sinodu...