Stid u post 2, 25 – 3, 21 (Zbornik radova međunarodnog teološkog skupa KBF-a u Splitu, 2018)
Biblijski govor o stidu započinje spomenom njegova izostanka. Prema Post 2, 25 čovjek i njegova žena stvoreni su i živjeli goli, ali nisu osjećali stida. Tim riječima Biblija izražava odnos potpune otvorenosti i ničim neporemećene komunikacije između čovjeka i žene. Taj odnos promijenjen je kršenjem Božje zabrane jedenja sa stabla spoznaje dobra i zla, na što je čovjeka, odnosno ženu nagovorila lukava zmija koja se pokazuje Božjim protivnikom. Nakon grijeha međusobni su odnosi poremećeni te čovjek i žena jedno pred drugim, kao i pred Bogom ne mogu bez stida stajati goli. Budući da stid opterećuje, a često i onemogućuje komunikaciju, taj problem rješava se odjećom. Ono što je prije grijeha značilo biti gol i ne osjećati stida, nakon grijeha ostvaruje se odijevanjem odjeće koju Bog daje čovjeku.